Duidelijke taal

Duidelijke taal

Telecomproviders en internet leveranciers spelen met de meest uiteenlopende diensten een steeds belangrijkere rol voor bedrijven. Toch blijft het voor buitenstaanders vaak een ondoorzichtige markt. Typisch telecom taalgebruik zorgt regelmatig voor vervelende verrassingen. Wees je daarom bewust van de mooie termen die zij gebruiken.

Overboeking

Sommige glasvezel diensten worden zogenaamd ‘versneden’ of ook wel ‘overbooked’ geleverd en dat betekent dat jouw bandbreedte met andere gebruikers wordt gedeeld. Als niemand actief is, heb je de volledige brandbreedte tot je beschikking. Maar als (alle) andere gebruikers tegelijkertijd actief zijn, dan is de verbinding ineens stukken trager en ben
je zo weer terug in de oude ADSL-wereld. Vooral voor consumenten kan deze versnijding of overbooking aanzienlijk zijn.

Snelheden tot

Een ondernemer (4 medewerkers) heeft een 50 Mbps abonnement (Zo staat het op de website en zo stond het in het contract) bij een aanbieder. Met diverse speedtests haalt hij max. 10Mbps. Na wat onderzoek blijkt het een gedeelde (overboekte) glasvezelverbinding te zijn.

Normaal is een 50 Mbps (1:1, dus onversneden) meer dan voldoende voor 4 personen (zelfs met veel en grote bestanden). Maar de verbinding wordt gedeeld met andere (intensieve) gebruikers en dan is de capaciteit onvoldoende. Deze meneer deelde z’n verbinding met 20 andere gebruikers (red. dit kan nog veel meer zijn). De contractuele garantie is dan slechts 1/20e van de totaal beschikbare capaciteit met 50Mbps als de maximale snelheid.

Glasvezel = Glasvezel

Diverse (vooral grotere) leveranciers van internet diensten claimen ook glasvezel te leveren. Echter is dit verhaal niet altijd helemaal de waarheid. Vaak maken deze bedrijven hun landelijke infrastructuur van glasvezel, maar is de aansluiting vanuit de wijkcentrale naar uw locatie toch nog van koper. Termen als HFC netwerk ook voor 97% door glasvezel heen. Alleen het laatste stukje naar je huis of bedrijf is kabel, dus blijf je zo sterk als de zwakste schakel. En nu met steeds meer digitale diensten, zoals online werken, internet telefonie en IP televisie hebben we zeker in de toekomst veel hogere snelheden nodig, van misschien wel 700 Mbps uiteindelijk zelfs wel 10 Gbps.

Flat redundant

Een grote nationaal bekende glasvezelpartij vertelt een klant dat hij een flat redundante verbinding heeft. In normaal Nederlands; een verbinding waarbij de kabels fysiek van elkaar gescheiden zijn) Dit klinkt goed, maar bij navraag wordt duidelijk dat de verbinding eigenlijk NIET redundant is. De gebruikte vezels lopen in dezelfde buis en graafmachine zal bij een kabelbreuk wel (bijna) zeker beide vezels kapot trekken. Als ondernemer denk je de continuïteit van internet en dus de bedrijfsvoering gied geregeld te hebben, maar eigenlijk koop ke een marketing term !

Conclusie

De oude (gevestigde) telecom partijen hebben moeite om duidelijk, concreet en transparant te communiceren over de voor- en nadelen van aangeboden diensten, En ook nieuwkomers buitelen soms over elkaar heen met vage kreten, onduidelijk afkortingen en marketing termen. Dus wees je dus bewust van de termen en wat ze inhouden en vraag amders advies of een second opinion.