Contacten in Vialer

Contacten in Vialer

Op verzoek van de klanten is nu mogelijk om eigen contacten toe te voegen aan de webphone! Waar voorheen alleen de VoIP-accounts van collega’s zichtbaar waren kiest men voortaan uit alle aangemaakte contacten. Met deze nieuwe feature heeft de Vialer Webphone een volwaardig contactboek en wordt bellen via de browser nog eenvoudiger.

Hoe werkt het ?

Eigenlijk is het heel simpel; door het toevoegen van een naam en telefoonnummer onder Contacten bouwet de organisatie aan een telefoonboek in de webphone. Na het aanmaken van een nieuw contact wordt overal in de webphone de naam van het contact i.p.v. het telefoonnummer weergegeven.

Hiermee is het makkelijker geworden om terug te vinden wie gebeld is en wie er gebeld heeft. De melding bij een inkomend gesprek toont ook direct relevante informatie over de beller. Ook handig is dat elk contact dat men toevoegt ook beschikbaar is voor collega’s die de webphone gebruiken.

Voor elk nummer

Elk telefoonnummer is toe te voegen; externe zakelijke nummers welke je regelmatig belt (mobiel of vaste ), interne nummers voor belgroepen, conference-gesprekken en de nummers van al je collega’s. Een lijstje uitprinten met de interne nummers van collega’s is niet meer nodig.

Het is ook mogelijk om een bedrijfsnaam toe te voegen aan een contact. Als u dit doet dan wordt naast de naam van het contact ook de bedrijfsnaam weergegeven. Hierdoor ziet u in één oogopslag vanuit welke organisatie een contact u probeert te bereiken.

Contactboek Vialer Webphone

De nieuwe feature is te bekijken via webphone.vialer.nl en elke vorm van feedback en het delen van ervaringen wordt gewaardeerd. Met het nieuwe contactboek is bellen via de browser nog gemakkelijker geworden, is superhandig voor flexibele werkplekken en dé oplossing om nog beter bereikbaar te zijn !