5G of glasvezel

5G of glasvezel

Soms is de vraag of 5G niet een goedkopere (en wellicht betere) oplossing is dan glasvezel. TNO en Dialog deden een onderzoek voor het ministerie van het ministerie van EZ over de ontwikkelingen op het gebied van digitale connectiviteit. Zij stellen (pag. 6 in het rapport) dat mobiele netwerken (waaronder 5G) een steeds belangrijkere aanvulling op de vaste netwerken zullen worden, maar geen volwaardig alternatief zijn.

Als we dit nader bekijken zijn er een aantal interessante feiten van 5G:

  • De 5G standaard is nog volop in ontwikkeling. Er worden proeven gedaan, maar de verwachting is dat de standaard over een aantal jaar pas werkelijk wordt vastgesteld. Maar de uitrol zal wel na 2020 beginnen.
  • De snelheid van 5G is niet vanzelfsprekend. Als je verder van een zendmast bent, dan neemt de snelheid drastisch af. En omdat het bereik van 5G minder is, zijn er aanzienlijk meer zenders nodig (dan 3G of 4G) voor goed bereik.
  • De continuïteit van 5G is minder dan een vaste verbinding door de frequentie die wordt gebruikt. Hierbij hebben mist, regen of sneeuw, maar ook muren en ramen in het kantoor of huis invloed op de stabiliteit en snelheid van je internet.
  • Bij het gebruik van 5G is de snelheid afhankelijk van de capaciteit van de zendmast en het aantal gebruikers. Met meer gebruikers die er gebruik van maken wordt de verbinding trager. En zoals al gezegd zijn er ook meer masten nodig voor voldoende dekking.
  • Verder krijgt de gebruiker met een 5G abonnement geen vast IP adres om de router in te stellen, waardoor het voor veel zakelijke toepassingen niet werkbaar is. Denk aan beveiligingscamera’s, pinapparaten, alarmsystemen en netwerkprinters.
  • Tenslotte is 5G vooralsnog gericht zijn op de consument waardoor er geen 24/7 storingsdienst is of zgn. ‘Service Level Agreements’ die (zakelijk) gebruikers toch enige mate van zekerheid geven over de internet verbinding

De verwachting is dat het gebruik van mobiele data de komende jaren zo’n 40-45% per jaar gaat groeien. Dit zien ook de mobiele carriers die dus steeds meer data proberen om te leiden naar vaste netwerken. Als ze dit niet doen zit het mobiele netwerk in no-time vol.

5G Prima, maar glasvezel blijft nodig

5G is dus een prima oplossing en zal veel gebruikers bedienen. Zeker ook omdat het op plekken kan komen die om verschillende redenen (kosten/ capaciteit/ tijdelijk) geen glasvezel kunnen krijgen. Bovendien zal het veel toepassingen beter beschikbaar en toegankelijk maken, denk bijvoorbeeld aan Internet of Things (IoT).

De conclusie lijkt gerechtvaardigd dat 5G niet het meest geschikte netwerk is voor bedrijven of zelfs thuisgebruik als je hier afhankelijk van bent. Het gebruik van een ‘vast netwerk’ blijft noodzakelijk en geniet zeker de voorkeur van zakelijke gebruikers die voor hun werkzaamheden afhankelijk zijn van up- en download. Daarbij lijkt glasvezel de toekomst te hebben als men afhankelijk is van goed en stabiel internet. Dit is voor het groeiende aantal bedrijven dat afhankelijk is van internet, en ook om 5G masten te voeden met internet capaciteit.