Belichting

Een belichter zorgt ervoor dat de glasvezel ‘actief’ wordt. Glasvezel op zich doet niks, pas als er ‘licht op staat’ kunt u ook de IP diensten erover transporteren. Belichting kunt u zien als een vrachtwagentje waarin de diensten vervoerd worden. We spreken bij glasvezel internet van laag 1 als het over de glasvezel kabel gaat, laag 2 is de belichting en de Internet diensten zijn tenslotte laag 3. Deze drie lagen samen zorgen ervoor dat u een supersnelle en betrouwbare internetverbinding heeft.

Datafiber bouwt en belicht glasvezel netwerken met P2P en PON technologie. Een PON netwerk heeft een point-to-multipoint topologie waarbij een optische vezel meerdere eindpunten bedient m.b.v. splitters om de glasvezelbandbreedte te verdelen. P2P Fiber is een ander type verbinding. Hierbij maakt elke poort een verbinding met een centrale locatie. Op basis van de situatie bepalen we welke oplossing het beste past.

Nieuwe glasvezel aansluitingen worden gekoppeld aan onze bestaande netwerken, onze Nederlandse backbone of onze partnernetwerken. Hierop kunnen wij dan ook koppelingen aanbieden of interconnects zodat meerdere partijen IP diensten kunnen aanbieden over hetzelfde glasvezel netwerk.

Voor de glasvezel netwerken die wij belichten en beheren hebben we een eigen systeem ontwikkeld. Hiermee kunnen we snel zien wat de status is van een verbinding en kan het Operations team snel in actie komen.